Vlaamse feestdag

Op 11 juli 2020

Op 11 juli 1302 versloeg een leger bestaande uit Vlaamse ambachtslieden en boeren het beste leger van die tijd: het ridderleger van de Franse koning Filips de Schone.

De overwinning van dit “legertje” tegenover een machtig ridderleger was een exploot zonder voorgaande in de militaire geschiedenis.

Maar het is meer dan een militair gebeuren: het brengt ook een sociale verandering, het geeft een aanzet tot het vervangen van de macht van adellijke families door meer democratische besturen.

11 juli 1302 vormt vanaf de 19de eeuw de bezieling voor Vlaams-nationale initiatieven.

De begeesterende roman “De Leeuw van Vlaanderen” van Hendrik Conscience, de organisatie van “Guldensporenvieringen”, het oprichten van het monument Jan Breydel en Pieter De Coninck te Brugge, het eerste uitroepen van 11 juli als nationale Vlaamse feestdag door het Nationaal Vlaamsch Verbond, de inhuldiging van het Groeningemonument te Kortrijk; dit zijn tekenen van een groeiend Vlaams bewustzijn binnen de beklemming van de Belgische -franstalige- staat.

In 1973 roept de Cultuurraad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap 11 juli uit tot het feest van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Vandaag is 11 juli een symbooldatum waarbij we terugdenken aan het feit dat de Vlamingen hun rug rechten onder moeilijke omstandigheden, met het oog op het bouwen aan een betere toekomst.

Hiervoor kan u ten volle op de N-VA rekenen.

U kan erop rekenen dat de N-VA altijd haar verantwoordelijkheid zal nemen en erop zal toezien dat ons beleid zal steunen op ondernemerszin, technologische vooruitgang en vernieuwend denken, wat de motor van onze economie moet zijn, voor een betere toekomst voor allen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is