Propaganda Défi in Hamme

Op 20 mei 2019

De inwoners van Hamme kregen ééntalig Franse verkiezingspropaganda van de kleine franstalige partij Défi in de brievenbus.

Het kaartje op het pamflet vermeldt hun doelstellingen: Brussel en de faciliteitengemeenten zijn weggesneden uit het kaartje van Vlaams-Brabant en Brussel; een aantal gewenste “gebiedsuitbreidingen” staan er subtiel, maar desalniettemin duidelijk in het rood aangegeven. Deze territoriale verzuchtingen zijn: Zellik, Gr-Bigard (enige, officiële benaming: Groot-Bijgaarden), Strombeek, Woluwe St.-Etienne (enige, officiële benaming: Sint-Stevens-Woluwe), Sterrebeek en Notre Dame aux Bois (enige, officiële benaming: Jezus-Eik).

Een beperkte greep uit deze grabbelton, die tjokvol waanideeën gepropt is.

De franstaligen lijden in wat ze als de “périphérie” omschrijven naar eigen zeggen onder de discriminatie en de ergernissen hun door de Vlaamse autoriteiten aangedaan in hun dagelijks leven. De Vlaamse autoriteiten komen uiteraard op geen enkele manier tussen in hun dagelijks leven.

Défi wil dat overal in Vlaams-Brabant franstalige kinderen kunnen worden ingeschreven in het franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten. Hierbij miskennen ze het uitdovend karakter van de faciliteiten en misbruiken ze de faciliteiten voor een verdere verfransing van de Rand.

Défi wil een federale kieskring die moet toelaten dat overal in België franstaligen kunnen worden verkozen. Dit betekent dat de huidige wettelijke Belgische staatstructuur hen blijkbaar ontgaat, hoewel ze rekenen op de Belgische staat om de “rechten van de franstalige minderheid” in Vlaanderen te laten eerbiedigen.

Zij spreken daarbij voortdurend over “périphérie”. Zij beschouwen de Rand duidelijk als een perifeer gebied, een aanhangsel van de grootstad Brussel, een voortzetting ervan, zonder dat daar enige wettelijke basis voor bestaat.

Nog onbegrijpelijker is dat franstalige werklozen in Vlaanderen een cursus in het Frans zouden moeten kunnen volgen terwijl kennis van het Nederlands op de arbeidsmarkt net een troef is om aan werk te geraken.

Défi verstaat onder communautaire vrede dat franstaligen alles en overal in het Frans dienen voorgeschoteld te krijgen en miskennen daarbij nogmaals de staatsrechtelijke indeling van dit federaal land en het territorialiteitsbeginsel dat de basis van de gewesten vormt.

Anno 2019 bestaan dergelijke waanideeën blijkbaar nog steeds.

We mogen hopen dat dit een klein clubje van nostalgische politici is, dat vol adoratie terugkijkt naar het “Belgique de papa” van vroeger en dat stilaan zal wegdeemsteren omdat de meerderheid van de franstaligen in de Rand wel hun gezond verstand gebruikt en op een respectvolle manier in Vlaanderen wil wonen.

Wij van de N-VA zullen waakzaam blijven en elke fransdolle aanslag tegen het Vlaams karakter van de Rand ongenadig blijven bestrijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is