N-VA Merchtem reageert op heisa inzake persberichten burgemeester Mast en Pro Merchtem

Op 4 november 2022


Met veel interesse maar ook met stijgende verbazing hebben wij als N-VA in Merchtem de heisa gevolgd in het PANO-dossier en de bijhorende profilering in de pers en sociale media van vooral burgemeester Mast en Pro Merchtem.
Tijdens de onderzoeken van het expertise-bureau en tijdens de deontologische commissie hebben we ons steeds objectief opgesteld, met een kritische geest, maar ook met de nodige vragen. Dat is onze rol als oppositiepartij. Dat mandaat hebben we bekomen van onze kiezers en dat dienen de meerderheidspartijen te respecteren.
Vanzelfsprekend hebben we geconstateerd dat er volgens dit bureau geen strafrechterlijke fouten zijn gemaakt, maar tegelijkertijd ook nota genomen van een aantal “mogelijk deontologische inbreuken”. 
Voor ons - en dat hebben we duidelijk gemeld in de deontologische commissie - is het een grove inschattingsfout om als bestuur zelf aan projectontwikkeling doen normaal te vinden. Of zoals we vaststellen te laten uitoefenen tijdens het bekleden van een Schepen-mandaat of in relatie met een andere publieke politieke functie. Als de publieke opinie zich hierover dan vragen stelt, moet men zich hier niet verontwaardigd over voelen.

Men voedt onnodig de antipolitiek
Het idee van "de kat bij de melk zetten" of "politiekers zijn geldscheppers" wordt zo onnodig gevoed. Men krijgt zo niet alleen de perceptie van een groot gedeelte van de bevolking tegen, maar het hoort ook niet. Men voedt zo onnodig de antipolitiek. 
Niemand, maar dan ook niemand is verplicht om een Schepen-mandaat op te nemen terwijl hij of zij aan projectontwikkeling doet. Men moet de zaken niet omdraaien. Het feit dat hier nadien pas een overeenkomst van op papier wordt gezet als bestuur, helpt ook niet qua geloofwaardigheid.

Nederigheid is op haar plaats
Uiteraard moet men voorzichtig zijn qua communicatie met de pers, dat hebben wij net als onze collega’s van Pro ondervonden. De goede bestaande contacten van de huidige machtsstructuren met de pers, maken dit extra moeilijk voor alle oppositiepartijen.
Wij willen ook nog eens de aandacht vestigen op de krappe meerderheid die dit bestuur heeft. Het zou het gemeentebestuur sieren om gepaste nederigheid aan de dag te leggen in hun communicatie naar buiten uit wanneer ze spreken tegen de oppositiepartijen. 
Wij willen benadrukken dat wij als N-VA een constructieve oppositie zullen blijven voeren, op een positieve, doch kritische manier. Wij zullen blijven hameren op onze belangrijkste speerpunten:

  • Vlaams karakter van Merchtem blijven behouden, en taalproblematiek als essentieel blijven beschouwen.
  • Lokale economie en een sterke middenstand veel meer ondersteunen.
  • Mobiliteit in Merchtem op een meer realistischere manier organiseren, met aandacht voor alle soorten van weggebruikers.
  • Meer aandacht geven aan het onveiligheidsgevoel dat vele Merchtemnaars ondervinden. (BIN netwerken, politie-controles, het correct gebruiken van ANPR camera’s enz)...

Jullie kunnen op ons rekenen.
Tom Van Gestel
Fractieleider N-VA Merchtem
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is